Брутният вътрешен продукт (БВП)  отчита спад от 5,2 на сто

...
Брутният вътрешен продукт (БВП)  отчита спад от 5,2 на сто
Коментари Харесай

Статистиката: БВП пада с 5,2% за година

Брутният вътрешен артикул (БВП)  регистрира спад от 5,2 на 100 на годишна база, само че пораства с 4,3% по отношение на второто тримесечие на  2020 година съгласно сезонно изгладените данни, оповестени от Национален статистически институт. 

Крайното ползване записва позитивен стопански растеж от 9,3%, до момента в който бруто образуването на главен капитал регистрира спад от 5,7% през третото тримесечие на 2020 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. Износът на артикули и услуги понижава с 22,3%, а вносът на артикули и услуги - с 3,4%.

Едва преди няколко дни стана ясно, че съгласно есенната макроикономическа прогноза на Европейската комисия растежът на Брутният вътрешен продукт в България ще бъде едвам 2,6% през 2021 година, до момента в който преди четири месеца залагаше на 5,3%. Оценката за тази година също е ревизирана - от 7,1% спад на стопанската система в лятната прогноза на 5,1% - в унисон с променените настройки и на други интернационалните и локални институции.

По този метод България се подрежда измежду страните със относително слаб директен удар от рецесията, само че и най-бавно възобновяване по-късно, напомня investor.bg.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР